Arsurile reprezintă vătămări cauzate de căldura excesivă sau de anumite substanțe chimice care, pe lângă problemele deosebite pe care le pun din punct de vedere al tratamentului și al sechelelor, au un impact foarte mare asupra cheltuielilor din domeniul sănătății.
Se estimează că, anual, în întreaga lume, 6 milioane de persoane sunt spitalizate din cauza arsurilor, neluând în calcul pacienții care se tratează ambulatoriu (N. Brusselaers, S: Monstrey, D. Vogelaers, E. Hoste, S. Blot. Severe burn injury in Europe: a systematic review of the incidence, etiology, morbidity, and mortality. Brusselaers et al. Critical Care 2010). Din totalul pacienților cu arsuri, aproape jumătate sunt copii, însă, din cauza îmbătrânirii populației, și persoanele în vârstă sunt afectațe, procentul acestora fiind în creștere, reprezentând 10 – 16 % din totalul populației cu arsuri severe.
Ca etiologie, cele mai multe arsuri sunt cauzate de flacără, lichid fierbinte (inclusiv vapori) și de contactul cu corpuri cu temperatura ridicata. În ceea ce privește copiii, majoritatea arsurilor sunt cauzate de lichid fierbinte (60 – 75 %), urmate de cele cauzate de flacără.
Arsurile provocate de flacără sunt asociate cu o rată mare a mortalității, dar și cu suprafețe afectate mari și cu vătămarea căilor respiratorii. Arsurile solare sunt arsuri ale pielii datorate expunerii prelungite si neprotejate la soare si se manifesta prin înroșirea locala și prezenta durerii si usturimii la nivelul pielii. Pe lângă manifestările locale, arsurile solare pot provoca apariția febrei și pot face ca stratul exterior al pielii să se cojească, lăsând în urmă pielea roșie sau pestriță.
In plus, expunerea la razele ultraviolete (UV) ale soarelui accelerează efectul îmbătrânirii. Radiațiile ultraviolete ale soarelui sunt atât de dăunătoare pentru sănătate încât Organizația Mondială a Sănătății a declarat că sunt un agent cancerigen, în special pentru piele.
Ce este bine sa faceți:
- Îndepărtați îmbrăcămintea, ceasul, inelele și alte bijuterii de lângă sau acoperind zona arsă înconjurătoare.
- Aplicați comprese ude și reci în zonă, până când dispare durerea (aproximativ 10 minute); nu aplicați niciodată gheață direct la arsuri.
- Curățați ușor zona arsă cu săpun și apă.
- Aplicați un pansament gras (compresa impregnate BIOTITUS®, spray cu soluție unguent BIOTITUS®). Schimbați pansamentul de trei ori pe săptămână, atâta timp cât nu există nici o infecție.
- Daca sunt formate blistere (bășici), nu le spargeți, deoarece acest lucru poate crește riscul de infecție și cicatrizare inestetică.
- Folosiți analgezice ușoare pentru a reduce senzația de durere.
- Consumați multe lichide.
- Dacă arsura nu arată semne de vindecare în decurs de 48 de ore sau dacă pare că se înrăutățește, solicitați asistență medicală promptă.
Cum se pot preveni arsurile solare:
- Evitați expunerea la soare in special intre orele 10 si 16, când razele sunt foarte puternice
- Daca acest lucru va este imposibil, purtați crema de protecție, pălării și ochelari de soare.
- Pentru a preveni deteriorarea pielii datorita expunerii la soare folosiți o crema cu un nivel mare de protecție.
- Daca observați modificări ale pielii, consultați un doctor imediat.
Bine de știut!
Dacă nu ai o aplicație pe telefonul mobil care să te avertizeze atunci când soarele este periculos și nu ai timp să consulți un UV Index, există o metodă cunoscută din bătrâni. Trebuie să-ți cauți umbra pe stradă. Dacă umbra ta este mai scurtă decât tine, este periculos să te expui la soare. Dacă umbra este mai lungă decât tine, atunci e safe.
De notat că arsurile pot influența negativ calitatea vieții pacientului, chiar și după vindecare, mai ales cele localizate în zone de interes (față, torace), atât în cazul bărbaților, dar în special al femeilor, astfel încât aspectele legate de calitatea epitelizării au o importanță deosebită.
În ceea ce privește produsele Unguent BIOTITUS® pana in 2019, unguentul pentru plagi,continea: ceara de albine, bismut, ulei de masline, ulei de floarea soarelui, ulei de ricin, colofoniu si camfor.
Au fost folosite cu succes în secția de chirurgie plastică de la Spitalul Bagdasar-Arseni, rezultatele fiind deosebit de favorabile. Spre exemplificare, prezentam cazul de mai jos. Pentru punerea in valoare a caracteristicilor Unguentului BIOTITUS® , pe piata a fost pus NEWBIOTIDERMAL® ca dispozitiv medical certificat in anul 2016, avand proprietati si materii prime asemanatore sau chiar identice ,
Rezultatele au fost asemanatoare si ulterior, Inventatorul Stoica F Titus a realizat un produs 100% natural, folosind formele de extracte care sa pastreze calitatile activelor din plante. Gama de produse Unguent BIOTITUS® formula originala consta din:
- Compresa impregnata cu Unguent BIOTITUS®;
- Tub cu Unguent BIOTITUS®;
- Aplicator cu Unguent BIOTITUS®;
- Airless cu Unguent BIOTITUS®;
- Spray cu Unguent BIOTITUS®.
[av_productslider categories=’162′ wc_prod_visible=” wc_prod_hidden=” wc_prod_featured=” wc_prod_additional_filter=” sort=’0′ prod_order=” items=’12’ offset=’0′ columns=’4′ image_size=’woocommerce_thumbnail’ autoplay=’no’ interval=’5′ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-3a1b51′ sc_version=’1.0′]
Pentru punerea pe piata ca dispozitiv medical, au fost efectuate, conform cerintelor esentiale urmatoarele investigatii clinice:
- Utilizarea Unguentului BIOTITUS® – compresa impregnata cu unguent in tratamentul arsurilor, escarelor, ulcerului de gamba si al piciorului diabetic, cod CD-CIP-01;
- Utilizarea Unguentului BIOTITUS® in tratamentul dermatitelor de contact si al psoriazisului, cod CD-CIP-02
De asemenea, ca au fost luate toate masurile pentru protejarea sigurantei si sanatatii pacientului in ceea ce priveste utilizarea:
- Compresei impregnate BIOTITUS®;
- Tubului cu Unguent BIOTITUS®;
- Aplicatorului cu Unguent BIOTITUS®;
- Sprayului cu Unguent BIOTITUS®.
Produsele Unguent BIOTITUS® ca dispozitive medicale au fost purtătoare de marcaj european de conformitate CE; utilizarea acestora neantrenând nici un risc pentru pacient sau pentru personalul medical, fiind evaluate atât în ceea ce privește siguranța, cât și performanța.
Rezultatele investigatiilor clinice au aratat ca Unguentul BIOTITUS® este eficient în toate fazele de vindecare a arsurilor: inflamatorie, de granulație și de epitelizare, datorită următoarelor proprietăți:
- Proprietăți antiinflamatorii;
- Debridare autolitică – este asigurată de Unguentul BIOTITUS® prin realizarea unui pansament ocluziv;
- Previne și controlează infecția plăgii arse;
- Asigură mediul umed caracterizat de o hidratare constantă a plăgii,
- Asigură formarea unui nou epiteliu de calitate și favorizează vindecarea rapida.
Studiu de caz
Fig. 1 – bărbat, 41 ani, cu arsură veche de 4 ore, produsă prin flacără, localizată în zona mâinilor. A – aspect inițial; B – după 3 zile de tratament; C – după 5 zile de tratament.
Arsura a fost tratată prin aplicarea unui pansament alcătuit cu compresa impregnată Unguent BIOTITUS® și/sau tub cu unguent BIOTITUS®, peste care au fost aplicate comprese sterile din tifon. Pansamentul astfel format a fost menținut pe plagă, în medie, 1,5 zile. Îndepărtarea pansamentului de pe arsură s-a realizat fără durere, pacientul apreciind intensitatea durerii (conform scalei Wong-Baker) ca fiind egală cu 3, ceea ce semnifică o durere care nu limitează activitățile pacientului.
După o zi de tratament suprafața arsurii a scăzut cu 10%, iar după 5 zile de tratament, aceasta reprezenta 10% din suprafața inițială
Pansamentul alcătuit cu produsele Unguent BIOTITUS® a fost îndepărtat cu ușurință de pe arsură, fără a afecta țesuturile nou-formate (de granulație și de epitelizare).
Concluzii
Constatările membrilor echipei noastre de specialiști care au realizat investigatiile clinice în ceea ce privește tratamentul arsurilor cu Unguent BIOTITUS®, sustin eficienta si performanta clinica si atesta vindecarea precoce a plagilor de arsura.